Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki budyniowe z budyniem słony karmel.

Naleśniki budyniowe z budyniem słony karmel.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1145 Ocena: 7891

Dodano:

Odsłon: 7115

Lubicie naleśniki ? Jeśli lubicie naleśniki i różne rodzaje placki to właśnie dziś podam wam przepis na naleśniki który przepis wpadł mi do głowy przed samym wykonaniem. Jestem miło zaskoczona ponieważ przepis jest warty podania i podzielenia się nim z innymi. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a smak i ich miękkość nie do opisania, trzeba spróbować aby się przekonać.

Składniki

  • 1 jajko klasy M,
  • 5 łyżeczek cukru kryształ,
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 budynie słony karmel 35 g każdy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • 1,5 szklanki oleju
  • dodatkowo :
  • marmolada różana, dowolny dżem lub twaróg
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Naleśniki budyniowe z budyniem słony karmel.

Przygotowanie

  1. Na początek do miski wbić całe jajko wsypać cukier i całość zmiksować na pulchną masę jajeczną. Następnie przygotować budyń. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i wlać mleko, wodę gazowaną oraz olej. Całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę.

  2. Jak już mamy zmiksowana dokładnie masę na naleśniki przygotować chochlę o średnicy 8 cm. Patelnię o średnicy 24 cm rozgrzać, na chochlę nabrać ciasta i wlać na patelnię półtorej takiej chochli ciasta, rozprowadzić je po patelni ( oleju nie trzeba dodawać ponieważ jest już w cieście i nie ma potrzeby dodawania więcej oleju. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, gdy wlane ciasto na naleśnik się ścina to znak że trzeba go przekręcić na drugą stronę ( ja mam po prostu wyczucie kiedy to zrobić ). Usmażone układać na talerzu.

  3. Gdy mamy usmażone już wszystkie naleśniki mi z podanych składników wyszło 14 sztuk. Przygotować marmoladę różaną ( ta jest moja ulubiona ), ulubiony dżem lub twaróg. Naleśniki smarować czym macie ochotę ( jednak najbardziej nadają się do słodkich dżemów czy twarogu na słodko ). Zawijać dowolnie.

  4. Usmażone jeszcze gorące i posmarowane naleśniki podałam z kwaśną śmietaną 18 % a do popicia zimne mleko. Naleśniki wyszły tak mięciutkie i puchate aż rozpływały się w ustach, są bardzo syte zjedzenie dwóch sztuk już robi pełny żołądek. Bardzo serdecznie polecam jeśli ktoś takich nie jadł warto spróbować jak dla mnie są przepyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń