Do góry

Przekąski Przepis na:

Napęchniałe

Napęchniałe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 435

Dodano:

Odsłon: 2542

Ta przekąska jest smakiem z dzieciństwa. Gdy z obiadu zostawały ziemniaki a w lodówce były drożdże to można było zajadać się napęchniałymi.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki ok. 3 szklanek
  • 2 szklanki mąki
  • drożdże 1/3 kostki
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Napęchniałe

Przygotowanie

  1. Drożdże posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę i posypujemy mąką. Trochę mieszamy. Dodajemy drożdże i zagniatamy jak na pierogi. Formujemy kulę i odstawiamy żeby ciasto troszkę urosło (na około 15 min). Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Dajemy placuszkom chwilę, żeby podrosły (ok. 5 min) i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

    zapraszam na bloga

    www.pyszotki.pl

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń