Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przekąska jest smakiem z dzieciństwa. Gdy z obiadu zostawały ziemniaki a w lodówce były drożdże to można było zajadać się napęchniałymi.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1038
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7683
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1038
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7683
Składniki
Drożdże posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę i posypujemy mąką. Trochę mieszamy. Dodajemy drożdże i zagniatamy jak na pierogi. Formujemy kulę i odstawiamy żeby ciasto troszkę urosło (na około 15 min). Ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Dajemy placuszkom chwilę, żeby podrosły (ok. 5 min) i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. zapraszam na bloga www.pyszotki.pl Smacznego :)