Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre i oryginalne danie- oczywiście dla lubiących czosnek:)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1087
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1087
Składniki
Filet z kurczaka kroimy w małe kawałki . Do szklanki wlewamy trochę oleju i wsypujemy do niego przyprawy (paprykę, oregano , można dodać przyprawę kebab- gyros , pieprz, vegetę ,sól i inne wg . własnego upodobania.) tak aby kurczak był pikantny. Olej mieszamy wraz z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Następnie gotujemy brokuły w osolonej wodzie – trzeba uważać żeby się nie rozgotowały( muszą być w całości). Dzielimy na mniejsze kawałki , studzimy a następnie układamy na dnie szklanego ( przezroczystego ) naczynia bądź salaterki.
Wyjmujemy kurczaka z lodówki .Obtaczamy go w mące , później w jajku a na końcu w panierce do drobiu ( panierka może być pomieszana z bułką tartą ) i każdy kawałeczek smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Usmażone i ostudzone kawałki kurczaka wsypujemy do naczynia na brokuły, tworząc 2 warstwę.
Sos : Majonez 1L mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (można dodać małą kwaśną 18% śmietanę) dodajemy jeszcze 1-2 łyżki musztardy, oraz pieprz i sól .Wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuły i kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 h. Można udekorować listkami pietruszki. Podajemy z chlebem.Smacznego!