Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne bułeczki drożdżowe z nadzieniem na śniadanie i nie tylko.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm, stolnica, miseczka, naczynie
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Składniki
Mąkę przesiać . Mleko lekko podgrzać. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka, cukier oraz 1 łyżkę mąki , dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn aby zaczął rosnąć. 2 jajka ubić. Do naczynia wsypać mąkę dodać rozczyn, ubite jajka, olej , szczyptę soli, wszystko mieszać łyżką a następnie wyrabiać ręką aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodziło od rąk. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Podsypując mąką uformować wałek. Dzielić na części, z każdej uformować kulkę a następnie rozwałkować . Posypać 1 łyżeczką sera , po środku ułożyć połowę suszonego pomidora a po obu stronach po oliwce.
Skryć nadzienie w środku formując bułeczkę. Tak postępować do wyczerpania ciasta. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, układać bułeczki . Pozostawić chwilę aby się ruszyły. Jajko roztrzepać , posmarować każdą , posypać sezamem.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni , wstawić i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.