Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10100
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 903
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10100
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 903
Składniki
Ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu. Można je jeść już dwa dni po przygotowaniu, u nie zazwyczaj nie przetrwają tygodnia i nie zdąża ukisnąć. Jeżeli nie chcemy aby zbytnio na się ukisiły (po upływie 2-3 dni) możemy wstawić do lodówki. Ogórki możemy kisić w słoikach szklanych lub w naczyniu glinianym. Ogórki do kiszenia powinny być gruntowe, najlepiej małe. Przed ułożeniem w słoiki musimy wymoczyć ogórki ok godziny, aby pozbyć się ewentualnej goryczy z ogórków (ogórki gruntowe często są gorzkie z jednej strony).
Na spód naczynia układamy koper, następnie czosnek (czosnek możemy cała główkę przeciąć na pół nie musimy wciskać pojedynczych ząbków) oraz liść laurowy. Na przyprawy układamy wymoczone i umyte ogórki. Na górę dajemy jeszcze kilka gałązek kopru i zalewamy wodą (na litr wody dajemy jedną łyżkę soli).