Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 225
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 113
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 225
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 113
Składniki
Ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu. Można je jeść już dwa dni po przygotowaniu, u nie zazwyczaj nie przetrwają tygodnia i nie zdąża ukisnąć. Jeżeli nie chcemy aby zbytnio na się ukisiły (po upływie 2-3 dni) możemy wstawić do lodówki. Ogórki możemy kisić w słoikach szklanych lub w naczyniu glinianym. Ogórki do kiszenia powinny być gruntowe, najlepiej małe. Przed ułożeniem w słoiki musimy wymoczyć ogórki ok godziny, aby pozbyć się ewentualnej goryczy z ogórków (ogórki gruntowe często są gorzkie z jednej strony).
Na spód naczynia układamy koper, następnie czosnek (czosnek możemy cała główkę przeciąć na pół nie musimy wciskać pojedynczych ząbków) oraz liść laurowy. Na przyprawy układamy wymoczone i umyte ogórki. Na górę dajemy jeszcze kilka gałązek kopru i zalewamy wodą (na litr wody dajemy jedną łyżkę soli).