Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10683
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10683
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu. Można je jeść już dwa dni po przygotowaniu, u nie zazwyczaj nie przetrwają tygodnia i nie zdąża ukisnąć. Jeżeli nie chcemy aby zbytnio na się ukisiły (po upływie 2-3 dni) możemy wstawić do lodówki. Ogórki możemy kisić w słoikach szklanych lub w naczyniu glinianym. Ogórki do kiszenia powinny być gruntowe, najlepiej małe. Przed ułożeniem w słoiki musimy wymoczyć ogórki ok godziny, aby pozbyć się ewentualnej goryczy z ogórków (ogórki gruntowe często są gorzkie z jednej strony).
Na spód naczynia układamy koper, następnie czosnek (czosnek możemy cała główkę przeciąć na pół nie musimy wciskać pojedynczych ząbków) oraz liść laurowy. Na przyprawy układamy wymoczone i umyte ogórki. Na górę dajemy jeszcze kilka gałązek kopru i zalewamy wodą (na litr wody dajemy jedną łyżkę soli).