Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34905
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16747
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34905
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16747
Składniki
Ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu. Można je jeść już dwa dni po przygotowaniu, u nie zazwyczaj nie przetrwają tygodnia i nie zdąża ukisnąć. Jeżeli nie chcemy aby zbytnio na się ukisiły (po upływie 2-3 dni) możemy wstawić do lodówki. Ogórki możemy kisić w słoikach szklanych lub w naczyniu glinianym. Ogórki do kiszenia powinny być gruntowe, najlepiej małe. Przed ułożeniem w słoiki musimy wymoczyć ogórki ok godziny, aby pozbyć się ewentualnej goryczy z ogórków (ogórki gruntowe często są gorzkie z jednej strony).
Na spód naczynia układamy koper, następnie czosnek (czosnek możemy cała główkę przeciąć na pół nie musimy wciskać pojedynczych ząbków) oraz liść laurowy. Na przyprawy układamy wymoczone i umyte ogórki. Na górę dajemy jeszcze kilka gałązek kopru i zalewamy wodą (na litr wody dajemy jedną łyżkę soli).