Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na ogórki małosolne jest krótki więc polecam już przygotować.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2876
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 441
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2444
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2876
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 441
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2444
Składniki
Ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu. Można je jeść już dwa dni po przygotowaniu, u nie zazwyczaj nie przetrwają tygodnia i nie zdąża ukisnąć. Jeżeli nie chcemy aby zbytnio na się ukisiły (po upływie 2-3 dni) możemy wstawić do lodówki. Ogórki możemy kisić w słoikach szklanych lub w naczyniu glinianym. Ogórki do kiszenia powinny być gruntowe, najlepiej małe. Przed ułożeniem w słoiki musimy wymoczyć ogórki ok godziny, aby pozbyć się ewentualnej goryczy z ogórków (ogórki gruntowe często są gorzkie z jednej strony).
Na spód naczynia układamy koper, następnie czosnek (czosnek możemy cała główkę przeciąć na pół nie musimy wciskać pojedynczych ząbków) oraz liść laurowy. Na przyprawy układamy wymoczone i umyte ogórki. Na górę dajemy jeszcze kilka gałązek kopru i zalewamy wodą (na litr wody dajemy jedną łyżkę soli).