Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 225
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1339
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8869
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 225
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1339
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8869
Składniki
Przygotować wszystkie składniki - umyte ogórki, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili (nie trzeba usuwać nasion), obrany chrzan i czosnek pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojone pędy kopru na mniejsze kawałki (aby zmieściły się do naczynia).
Wszystko układać w słoju lub glinianym naczyniu warstwami: ogórki, papryka, dodatki (czosnek, chrzan, koper, chilijka). Ostatnia warstwa to ogórki przykryte koprem. Jeżeli używamy liści chrzanu to ostatnią warstwę przykrywamy kawałkami liści.
Zalać przegotowaną, osoloną wodą. Najlepiej gorącą (nie wrzątkiem).
Przykryć pokrywką lub talerzykiem.
Poczekać 1 dzień na ogórki (jak ktoś lubi takie "świeżynki") lub 2 dni. Papryka kisi się nieco dłużej.
Jeżeli chcemy, aby takie ogóreczki zachowały się w stanie nikłego ukiszenia, na drugi lub najpóźniej trzeci dzień przełożyć do mniejszych naczyń wraz z podzielonymi przyprawami, zalać je ich "własną" wodą i przykryte schować do lodówki. Tak przechowane pozostają małosolnymi około 1,5 tygodnia.
Smacznego.