Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 285
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3191
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3813
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1313
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 285
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3191
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 3813
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1313
Składniki
Przygotować wszystkie składniki - umyte ogórki, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili (nie trzeba usuwać nasion), obrany chrzan i czosnek pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojone pędy kopru na mniejsze kawałki (aby zmieściły się do naczynia).
Wszystko układać w słoju lub glinianym naczyniu warstwami: ogórki, papryka, dodatki (czosnek, chrzan, koper, chilijka). Ostatnia warstwa to ogórki przykryte koprem. Jeżeli używamy liści chrzanu to ostatnią warstwę przykrywamy kawałkami liści.
Zalać przegotowaną, osoloną wodą. Najlepiej gorącą (nie wrzątkiem).
Przykryć pokrywką lub talerzykiem.
Poczekać 1 dzień na ogórki (jak ktoś lubi takie "świeżynki") lub 2 dni. Papryka kisi się nieco dłużej.
Jeżeli chcemy, aby takie ogóreczki zachowały się w stanie nikłego ukiszenia, na drugi lub najpóźniej trzeci dzień przełożyć do mniejszych naczyń wraz z podzielonymi przyprawami, zalać je ich "własną" wodą i przykryte schować do lodówki. Tak przechowane pozostają małosolnymi około 1,5 tygodnia.
Smacznego.