Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 30.04.2009
Odsłon: 1502
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć gniazda nasienne (najlepiej przy pomocy małej łyżeczki). Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać 3/4 krewetek i curry, przemieszać i zalać śmietaną. Sos doprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką przesmażoną z 1 łyżką masła.
Pozostałe masło rozgrzać i uprażyć na nim ryż, zalać 2 szklankami wody, osolić, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Ugotowany ryż lekko przestudzić i wymieszać z jakiem i siekaną natką pietruszki. Farsz ryżowy nakładać do wydrążonych ogórków. Do naczynia żaroodpornego wylać sos krewetkowy, ułożyć na nim ogórki, obłożyć cząstkami cytyny i zapiekać w nagrzanym do 200?C piekarniku ok. 30 min. pod koniec pieczenia danie posypać pozostałymi krewetkami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)