Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niesamowicie aromatyczne danie na każdą okazję! Wyśmienite połączenie świeżego smaku ogórków i kremowego sosu z krewetek. Pokaż swoje umiejętności kulinarne i zachwyć wszystkich gości bogactwem smaku i paletą smacznych kolorów.
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 263
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1605
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 594
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 263
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1605
Dobrze mieć takie ciasteczka pod ręką, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słod...
Odsłon: 594
Składniki
Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć gniazda nasienne (najlepiej przy pomocy małej łyżeczki). Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać 3/4 krewetek i curry, przemieszać i zalać śmietaną. Sos doprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką przesmażoną z 1 łyżką masła.
Pozostałe masło rozgrzać i uprażyć na nim ryż, zalać 2 szklankami wody, osolić, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Ugotowany ryż lekko przestudzić i wymieszać z jakiem i siekaną natką pietruszki. Farsz ryżowy nakładać do wydrążonych ogórków. Do naczynia żaroodpornego wylać sos krewetkowy, ułożyć na nim ogórki, obłożyć cząstkami cytyny i zapiekać w nagrzanym do 200?C piekarniku ok. 30 min. pod koniec pieczenia danie posypać pozostałymi krewetkami.