Do góry

Przekąski Przepis na:

okienka z serem i szprotkami

okienka z serem i szprotkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 689

okienka z ciasta francuskiego z masą z wielkopolskiego sera smażonego i szprotkami podane z pieczonymi zielonymi szparagami

Składniki

  • 1,5 arkusza ciasta francuskiego
  • jajo
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g wielkopolskiego sera smażonego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki śmietany
  • około 20 szprotek wędzonych
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1,5 limony
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • olej
  • płatki nagietka i świeży tymianek do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. OKIENKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozwijam. Rozcinam nożem na 6 prostokątów. Nakłuwam widelcem każdy prostokąt. Następnie, ostrym nożem, nacinam krzyżakowo zewnętrzną ramkę /pasek w granicach 1-1,5 cm/. Jajo rozkłócam z mlekiem i smaruję każdy prostokąt dwukrotnie. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekę prostokąty ok. 20 minut /na dwie tury/, do zezłocenia. Po ostudzeniu, nożem nacinam górę ciastka, pozostawiając ramkę. Podważam i usuwam nadmiar ciasta.

  2. SZPARAGI

    Szparagi obieram, usuwając zdrewniałe części. Przy delikatnym zgięciu szparag sam powie, gdzie go przełamać. Myję je i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 190-200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam szparagi. Limony kroję na plastry i rozkładam na szparagach. Skrapiam sokiem. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na koniec polewam olejem. Blachę wkładam do piekarnika i piekę około 17-18 minut.

  3. MASA SEROWA

    Ser wielkopolski rozgniatam porządnie widelcem. Łączę z 2 łyżkami miodu i śmietaną. Przyprawiam solą i pieprzem. Blenduję na gładką masę. Uzupełniam wydrążone wcześniej okienka w cieście francuskim.

  4. WYKOŃCZENIE

    Na masie serowej układam szprotki i gałązkę świeżego tymianku. Ciastka umieszczam na talerzu. Układam szparagi. Wszystko polewam delikatnie miodem i posypuję suszonymi nagietkami.

    Ciastka można zapiec lub jeść od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 czerwca 2014 Świetny pomysł z ramkami, można go wykorzystać na wiele sposobów :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 czerwca 2014 Piekne i bardzo apetyczne.
Nie wiem tylko jakiego sera moglabym uzyc, bo wielkopolskiego u mnie nie ma i nie wiem, jakiego rodzaju jest ten ser.
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń