Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten omlet z cukinią to prostota i smak w jednym – delikatne jajka, soczysta cukinia i pożywne ziemniaki idealnie zrumienione na patelni. Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej, jednak nie ma tu żadnych skomplikowanych produktów. Wykonanie omletu zajmie ci ok. 30 minut, ale finalny smak jest wart każdej sekundy spędzonej w kuchni.
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 125
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 307
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 392
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 91
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 125
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 307
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 392
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 91
Składniki
Cukinię obierz i pokrój w drobną kostkę. Zasyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby cukinia puściła sok. Ziemniaki obierz i pokrój na małe, płaskie kawałki (podobnie jak jabłka na szarlotkę), a obraną cebulę posiekaj w piórka lub półplasterki.
Do dużej patelni (ok. 30 cm) wlej 100 ml oliwy, a gdy się rozgrzeje, wrzuć ziemniaki i przesmażaj ok. 5 minut, aby stały się złociste. Następnie wrzuć cebulę i mocno odciśniętą cukinię (mokra cukinia będzie niebezpiecznie pryskać na gorącym oleju). Mieszaj warzywa, żeby zmiękły i ładnie się podsmażyły (ok. 5-7 minut). Przelej zawartość patelni przez metalowe sitko i odsącz z tłuszczu.
W tym czasie wbij do miski jajka, dopraw solą i czarnym pieprzem i ubijaj trzepaczką ok. 3 minuty, aż jajka będą puszyste. Na tę samą patelnię wlej 1-2 łyżkę oliwy i ponownie umieść tam warzywa. Rozgnieć je drewnianą łyżką na jedną warstwę i zalej ubitymi jajkami. Co jakiś czas mieszaj jajka wokół ziemniaków i cukinii, aby upewnić się, że jajka ścinają się na dnie i równomiernie wypełniły przestrzenie między warzywami. Mieszaj omlet delikatnie potrząsając patelnią i podważaj go co jakiś czas, aby sprawdzić, czy dół ładnie się usmażył. Następnie przykryj patelnię dużą pokrywką, szybkim ruchem przełóż omlet z patelni na pokrywkę, po czym ostrożnie przesuń go z powrotem na patelnię (surową stroną do dołu). Kontynuuj smażenie, co jakiś czas potrząsając patelnią, aby omlet wyszedł rumiany i chrupiący z zewnątrz.
Gotowy omlet z cukinią ułóż na talerzu lub desce i odczekaj ok. 2-3 minuty. Następnie wykrawaj trójkątne porcje i podawaj z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.