Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa pochodzi z kuchni japońskiej
Smaki Grecji!
Odsłon: 152
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Smaki Grecji!
Odsłon: 152
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 130
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir ,pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę.
Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż.
Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż,imbir,czosnek,pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe
Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.
Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.
Ps.1 W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek występują grzybki Shiitake . Ps.2 Japończycy omlet robią , dodając do jajek 1 łyżkę Shoyu (japonska odmiana sojowejo sosu) i 1 łyżkę Mirin. Ps.3 Bardzo często w przepisach można spotkać, że zamiast marchewki dodaje się zielony groszek. Ps.4 Omlet można także podać polany majonezem, ale wtedy do farszu dodajemy dodatkowe dwie łyżki ketchupu.