Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie często na imprezach domowych na stole lądują pieczarki w zalewie octowo-pomidorowej. Są pyszne i szybko znikają :-)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 991
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5573
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8711
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17935
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 991
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5573
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8711
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17935
Składniki
Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym, dokładnie wymieszać i zostawić na ok. pół godziny. Do miski z pieczarkami wbić jajko i całość wymieszać. Następnie każdą pieczarkę dokładnie panierować w bułce tartej i przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu, żeby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Usmażone pieczarki przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować.
Przygotować zalewę. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe i chwilę gotować. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do niej przecier pomidorowy i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać pieczarki i odłożyć na noc do lodówki. Smacznego:-)