Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako fast-food w ulicznych budkach. Podawać go można z rozmaitymi dodatkami.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 379
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1659
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14471
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 379
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2766
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 912
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1659
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14471
Składniki
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym (około 40°C) mleku i odstaw na kwadrans. W oczekiwaniu, aż zaczyn wyrośnie, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, zamknij w szczelnym naczyniu i odstaw do lodówki.
Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą. Połącz je z zaczynem i wyrób ręcznie na jednolite ciasto (powinno zająć ci to około 10 minut – jak przy wyrabianiu ciasta na pizzę). Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj nieco mąki. Kiedy uzyska zwartą konsystencję (będzie stosunkowo łatwo odchodzić od dłoni), dodaj olej rzepakowy i zagniataj jeszcze przez chwilę. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i pozostaw w cieple na pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego 8-10 kulek, ułóż je w odstępach na natłuszczonej powierzchni (łatwiej ci będzie je później odkleić), lekko spłaszcz i odstaw ponownie do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Uformuj z wyrośniętych kulek owalne placki. Smaż je po kolei na oleju rozgrzanym do około 180°C – po około 2 minuty z każdej strony, czyli do uzyskania złocistego koloru. Langosz powinien być chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Posmaruj langosze oliwą z czosnkiem. Następnie posmaruj je śmietaną i rozsyp na wierzchu drobno pokrojoną szynkę, starty na tarce ser i kukurydzę. Ozdób szczypiorkiem. Podawaj langosze gorące.