Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118031
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8381
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1531
Składniki
Sprawdzam zawartość lodówki i wyciągam co już się kończy albo wymaga natychmiastowego spożycia np hummus sałata ser a po marchew sięgam dla urozmaicenia i koloru
Warzywa myję a marchewkę obieram i skrawam cienkie długie plasterki obieraczką żółty miękki ser (np gouda) kroję w cienkie plastry a zwykle zżynam je ta samą obieraczką do warzyw przygotowuję smarowidło do sklejenia zieleniny z tortillowym plackiem
Komponuję bazę do zawijańca w kolejności tortilla smarowidło zielenina warzywo dla koloru zapychacz Przykładowe zestawy kompozycji smakowych to A | tortilla hummus sałata marchew żółty ser B | tortilla twarożek szpinak pomidor suszony łosoś C | tortilla domowy ketchup sałata z rukolą pieczona pierś indyka D | tortilla pasta z oliwek sałata z bazylią czarne oliwki plastry mozarella smarowidło do samego brzegu żeby brzegi dobrze się skleiły a kolejne warstwy zaczynam od tego samego brzegu i każdą kończę ok dwa centymetry wcześniej
Zaczynając od najgrubszego brzegu ze wszystkimi warstwami zawijam mocno i ścisło w rulon Obcinam nierówne brzegi Przekrawam skośnie na dwie połówki Dociskam brzeg ze smarowidłem aby spełniło swoje zadania kleju Ustawiam blisko siebie tak by stykały się sklejonymi końcówkami _ niech się poprzytulają na talerzu :) Gotowe! to naprawdę błyskawiczna efektowna przekąska
Świetnie nadaje się też na drugie śniadanie do pracy albo szybką kolację:)