Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj u mnie mini pączusie z buraków i odrobiną orzecha włoskiego. Cukru użyłam tylko do rozpuszczenia drożdży, wystarczyła słodkość buraka.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1322
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2936
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1026
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1794
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1322
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2936
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1026
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1794
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki. Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm. Ciasto podsypujemy mąką. Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.