Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj u mnie mini pączusie z buraków i odrobiną orzecha włoskiego. Cukru użyłam tylko do rozpuszczenia drożdży, wystarczyła słodkość buraka.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 292
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1627
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 292
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1627
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki. Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm. Ciasto podsypujemy mąką. Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.