Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj u mnie mini pączusie z buraków i odrobiną orzecha włoskiego. Cukru użyłam tylko do rozpuszczenia drożdży, wystarczyła słodkość buraka.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4038
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415845
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2707
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4038
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415845
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2707
Składniki
Drożdże utrzeć z połową łyżeczki cukru, płynne przelać do mąki. Żółtko roztrzepać, przełożyć do mąki, dodać starte buraki ( razem z sokiem ), rozgniecione orzechy, wlać olej, zagnieść dość miękkie ciasto. Można dodać jeszcze trochę soku z buraka. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok.1 cm. Ciasto podsypujemy mąką. Wykrawać kółka przy pomocy kieliszka, z reszty ciasta wyrabiamy małe kulki i lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju z dwóch stron. Ja smażyłam na patelni. Osączamy na papierowych ręcznikach.