Do góry

Przekąski Przepis na:

Pączki z mięsem

Pączki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 479 Ocena: 4863

Dodano:

Odsłon: 1061

Kto powiedział,że pączki mogą być tylko w wersji na słodko? Ja postanowiłam nieco z nimi poeksperymentować i stąd moja propozycja ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 30 g
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • jajo 1 szt
  • kefir 230 g
  • mąka pszenna 400 g
  • sól morska 1 łyżeczka
  • oliwa 2-3 łyżki
  • Nadzienie:
  • mięso mielone wieprzowe 400 g
  • mozzarella w kulce 1 szt
  • jajo 1-2 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże połączyć z brązowym cukrem. Następnie dodać kefir (temp. pokojowa), mąkę, sól, oliwę, roztrzepano jajo i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mięso zmielić ( u mnie pieczeń wieprzowa z dnia poprzedniego, ale można wykorzystać surowe mięso mielone, które należy usmażyć z dodatkiem przypraw), w razie potrzeby doprawić do smaku. Do mięsa dodać startą na dużych oczkach mozzarellę, jajo i całość połączyć.
    Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 8 szt). Każdą spłaszczyć, kłaść mięsne nadzienie i zwinąć tworząc pączka. Pozostawić na kwadrans do napuszenia.

  2. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  3. Podawać z ulubionym sosem (np. beszamelowym lub pieczarkowym).
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 listopada 2018 Nie ma to, jak eksperymenty w kuchni, zawsze "urodzi" się coś fajnego :)
Muszą być pyszne z tymi sosami :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 19 listopada 2018 Pysznosci! kiedys paczki byly tylko na wytrawnie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń