Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki zamojskie to delikatne, drożdżowe ciasto z wytrawnym nadzieniem z ziemniaków, twarogu i szpinaku. Będą świetną przekąską na każdej imprezie.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 111
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 788
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 111
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 788
Składniki
Przygotuj ciasto. Drożdże rozetrzyj w 3 łyżkach mleka i łyżeczce cukru. Odstaw na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, sól, ekstrakt waniliowy i resztę cukru. Dodaj jajko, żółtka i miękkie masło. Wyrób ciasto, dodając w trakcie mieszaninę drożdży i resztę mleka.
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wytnij szklanką kółka. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępie 3-4 cm od siebie. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i drobno posiekaj.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją do zeszklenia na łyżce oliwy.
Szpinak rozmroź i w razie potrzeby posiekaj na drobniejsze cząstki. Przełóż go na patelnię i podsmaż do całkowitego wyparowania płynu. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przenieś szpinak z cebulą do miski. Dodaj ziemniaki, ser i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj pączki zamojskie. Każdy z krążków rozpłaszcz w dłoniach, odgazowując ciasto. Nakładaj po 1-2 łyżki farszu na każdy z nich. Sklej je i uformuj podłużne pączki.
W dużym garnku rozgrzej ok. 5-6 cm oleju. Smaż pączki po ok. 3-5 minut z każdej strony, do ładnego zbrązowienia.
Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki papierowe.
Pączki zamojskie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.