Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit lata. Mięciutkie w środku, z akcentem owocowym, który przenika się z cytrusowym aromatem. Idealne na letnie spotkania przy popołudniowej kawce. Czaruje swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem, a wzbogacony o bardzo elegancki lukier, nie tylko smakuje, a i wygląda zjawiskowo. Bajecznie proste w przygotowaniu, rozpływa się w ustach. Smacznego!
Mikser, miska, większa miska, forma do pieczenia-podłużna, łyżka do formowania
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2157
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12312
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2157
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12312
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski wsyp cukier i połącz z masłem (najlepiej, aby było wcześniej przygotowane w temperaturze pokojowej). Wymieszaj mikserem i po kolei wbijaj jajka. Dodaj także cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy oraz dodatkowo skórkę z cytryny i raz jeszcze wymieszaj.
W osobnej misce przesiej mąkę i dodaj do niej proszku do pieczenia i wymieszaj. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesyp do miski i dodaj jogurt grecki. Wymieszaj masę mikserem, a następnie dodaj 3/4 przygotowanych borówek. Nie mieszaj już mikserem, ale przemieszaj delikatnie miską.
Przygotuj blaszkę 12x30 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Formuj masę, aż do brzegów. Pozostałą część borówek ułóż na wierzchu. Nie muszą być idealnie poukładane.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz góra dół przez godzinę. Po tym czasie włóż patyczek w ciasto, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Wierzch ciasta musi się nieco zarumienić. Jeżeli ciasto potrzebuje jeszcze chwilę, to odczekaj kilka minut. Gdy ciasto będzie gotowe, odstaw do przestudzenia.
Przygotuj lukier na ciasto. W małej miseczce połącz cukier puder oraz dodaj 3 łyżki gorącej wody wraz z sokiem z cytryny (dzięki temu ciasto będzie miało jeszcze więcej aromatu cytrynowego). Całość energicznie wymieszaj, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Lukier musi być nie za gęsty, więc jeżeli taki będzie, to koniecznie dodaj jeszcze trochę wody i odwrotnie, gdy jest zbyt rzadki, to łyżkę cukru pudru.
Na wierzch lukru dodaj kawałki pozostałej cytryny oraz borówek. Ciasto będzie dzięki temu wyglądać przepięknie!