Do góry

Przekąski Przepis na:

Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4652

Dodano:

Odsłon: 7712

Pączki ziemniaczane są po prostu idealne do wszelkiego rodzaju sosów, bigosów, czy dań na bazie kapusty. Są niedrogie, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około 80 g mąki ziemniaczanej
  • około 150-180 g mąki pszennej + trochę do obtoczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Na początku ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gorące przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite.

  2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, które formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej.

  3. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu aż ładnie zbrązowieją (ja smażyłam je we frytkownicy w 160°C). Gotowe układamy na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące, jako dodatek do dania głównego.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń