Do góry

Przekąski Przepis na:

Pałeczki ziemniaczane z serem

Pałeczki ziemniaczane z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 2909

Dodano:

Odsłon: 846

Pałeczki ziemniaczane z serem czyli frytki z piekarnika to pyszna i chrupiaca przekąska na ciepło. Takie pałeczki są świetnym poczęstunkiem do piwa lub smacznym dodatkiem do obiadu. Ich dodatkowym atutem jest proste przygotowanie.

Składniki

  • 10-12 średnich ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml )
  • 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczkI słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opcjonalnie sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pałeczki ziemniaczane z serem

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak, by nad nimi było jej około 10 cm, po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym płomieniu około 10-15 minut.

  2. Podgotowane ziemniaki lekko studzimy a następnie kroimy na grube frytki. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy granulowanym czosnkiem, papryką, czarnym pieprzem, dodajemy bułkę tartą i starty żółty ser po czym delikanie wszystko razem łączymy, najlepiej dłonią. Tak przygotowane pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń