Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno. Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do grilla. Paluchy nie są pulchne i miękkie, są chrupkie. Podczas pieczenia masełko delikatnie wyciekło, weszło pod spód paluchów i dało im fajną chrupkość. Zrobiłam do zupy krem, było pysznie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1504
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231894
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1504
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231894
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5027
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać. Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej. Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe brzegi zostały wolne.
Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części. Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć.
Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 10-15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 15-20 minut.