Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno. Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do grilla. Paluchy nie są pulchne i miękkie, są chrupkie. Podczas pieczenia masełko delikatnie wyciekło, weszło pod spód paluchów i dało im fajną chrupkość. Zrobiłam do zupy krem, było pysznie.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 111
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 616
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 111
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 616
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać. Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej. Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe brzegi zostały wolne.
Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części. Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć.
Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 10-15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 15-20 minut.