Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy kminkowe to przekąska na słono, którą podasz zamiast kupnych paluszków. Wykonasz je z ciasta drożdżowego, dlatego w środku są miękkie i puszyste.
Polecam.
Odsłon: 289
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 374
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 977
Polecam.
Odsłon: 289
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 374
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 977
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Przelej ją do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól. Wlej zaczyn, który powinien się pienić, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj oliwę. Dalej zagniataj aż zrobi się jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyciągnij je z miski, ugniataj przez kolejne kilka minut, a następnie rozwałkuj na cienki placek w kształcie prostokąta. Pokrój ostrym nożem na długie, wąskie paski. Każdy z nich skręć i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.