Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy kminkowe z drożdżowego ciasta z powodzeniem zastąpią bagietkę w roli dodatku do deski serów. Sprawdzą się także jako pieczywo podawane do sałatek lub różnego rodzaju mięs. Solo stanowią wyśmienitą przekąskę do piwa.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18178
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4074
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18178
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4074
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury 35-38°C. Rozkrusz do miski drożdże i wymieszaj z cukrem. Zalej mlekiem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj dokładnie. Przykryj miskę z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien w tym czasie znacznie powiększyć objętość.
Roztop i ostudź masło. Resztę mąki przesiej przez sitko do misy miksera. Dodaj sól i jedno żółtko. Stopniowo wlewaj zaczyn, miksując powstające ciasto mikserem z hakami (na niskich obrotach). Dodaj płynne masło. Miksuj na średnich obrotach, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wówczas przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko i przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na gruby placek i posyp kminkiem. Lekko wciśnij go w ciasto. Następnie podziel placek na pasy i parami skręć je w świderki. Każdą parę sklej na końcach. Gotowe paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Posmaruj paluchy rozkłóconym jajkiem. Oprósz jeszcze odrobiną kminku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż się zarumienią.