Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy kminkowe z drożdżowego ciasta z powodzeniem zastąpią bagietkę w roli dodatku do deski serów. Sprawdzą się także jako pieczywo podawane do sałatek lub różnego rodzaju mięs. Solo stanowią wyśmienitą przekąskę do piwa.
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2199
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26315
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26952
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2199
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26315
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26952
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury 35-38°C. Rozkrusz do miski drożdże i wymieszaj z cukrem. Zalej mlekiem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj dokładnie. Przykryj miskę z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien w tym czasie znacznie powiększyć objętość.
Roztop i ostudź masło. Resztę mąki przesiej przez sitko do misy miksera. Dodaj sól i jedno żółtko. Stopniowo wlewaj zaczyn, miksując powstające ciasto mikserem z hakami (na niskich obrotach). Dodaj płynne masło. Miksuj na średnich obrotach, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wówczas przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko i przełóż na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na gruby placek i posyp kminkiem. Lekko wciśnij go w ciasto. Następnie podziel placek na pasy i parami skręć je w świderki. Każdą parę sklej na końcach. Gotowe paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Posmaruj paluchy rozkłóconym jajkiem. Oprósz jeszcze odrobiną kminku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż się zarumienią.