Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 995 Ocena: 27543
Dodano: 25.03.2015
Odsłon: 3525
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Drożdże rozprowadzamy w szklance ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i szczypty cukru. Odstawiamy je na chwilę do wyrośnięcia zaczynu.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko jaja, łyżkę oleju rzepakowego, sól morską oraz cukier i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy paluchy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy ziarnami. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut.
Blaszkę z paluchami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

anulka12 31 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Bardzo smakowite paluchy1 Kto głosował? | Odpowiedz

mimiwiki 25 marca 2015Zgłoś do usunięcia
świetne :)Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

PatiSzatan 25 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Ile paluchów wychodzi z podanych proporcji?? Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 25 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Nazwa super :-). Paluchem się częstuję :-) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 25 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Fajnie je nazwałaś :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 25 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz