Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne paluchy orkiszowe z dodatkiem mozarelli i pieczonego kurczaka. Chrupiąca skórka, delikatne w środku... mniam. Doskonałe na imprezę, a i goście przy grillu też nie pogardzą. Do kilku paluchów wykorzystałam obrane udko z kurczaka, można jednak zrobić paluchy z samym serem, ale jak Wam zostanie kurczak z obiadu, to możecie użyć. Z poniższego przepisu wyszło mi 14 sztuk, na drugi dzień po podgrzaniu też są pyszne :-)
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki (oprócz jajka) i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka, wszystko zależy od użytej mąki. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą kolejno rozwałkować na cienki prostokątny placek grubości ok. pół cm. Przeciąć wzdłuż na pół i potem na małe prostokąty (widać na ostatnim zdjęciu). Nałożyć ser i inne dodatki i każdy prostokąt zwinąć w rulon, boki zawinąć pod spód i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!