Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i szybkie paluchy serowe z ciasta francuskiego. To super przekąska na imprezę lub kolację, jak u nas. Mój synek je uwielbia, więc dość często goszczą na moim stole :-)
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 36
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 36
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 116
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 109
Składniki
Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Pierwszą połówkę smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję tartym serem, na to nakładam drugą połowę ciasta i mocno dociskam. Tak przygotowane ciasto przekrawam na pół wzdłuż długiej krawędzi. Następnie każdą połówkę ciasta kroję na paski grubości 1,5-2 cm (mnie wychodzi w sumie 14 pasków). Z pasków robię spiralki i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można użyć tego z ciasta francuskiego). Każdy paluch smaruję na koniec resztą jajka i posypuję czarnuszką oraz sezamem. Wkładam na 10-15 minut do nagrzanego do 220 stopni (termoobieg) piekarnika. Kiedy paluchy ładnie się przyrumienią wyjmuję do lekkiego wystudzenia. Wyśmienicie smakują na ciepło lub na zimno. Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub takim jak lubicie. SMACZNEGO!!!