Do góry

Przekąski Przepis na:

Paluszki serowe z kminkiem

Paluszki serowe z kminkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 791

Dodano:

Odsłon: 11860

Do przegryzania na każdą okazję.

Składniki

  • 6 prostokątnych kawałków zamrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g startego żółtego sera , możliwie ostrego
  • 4 żółtka
  • kminek,sól,pieprz
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto trzeba rozmrozić i rozwałkować ( jeśli pierwotnie był wymiar 15x20 to szerokość czyli 20 cm zostawiamy w spokoju a rozwałkujemy wysokość czyli 15 cm do 30 cm)

  2. Płat ciasta smarujemy dokładnie żółtkiem rozmieszanym z kilkoma kropelkami wody. Posypujemy do połowy startym serem, pieprzymy i wszystko przykrywamy drugą połową ciasta. Ugniatamy wałkiem .

  3. Kroimy na plastry o szerokości ok 1,5 cm. i skręcamy w spiralkę. Jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy kminkiem i solą (najlepiej gruboziarnistą)

  4. Pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu powinny mieć złocisty kolor.

  5. ps Jeśli w trakcie pieczenia paluszki nam się posklejały to rozłączamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 07 listopada 2014 Prosty, szybki sposób na smaczną "przegrychę"

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń