Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przegryzania na każdą okazję.
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1482
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 143
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 411
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1482
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 143
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 411
Składniki
Ciasto trzeba rozmrozić i rozwałkować ( jeśli pierwotnie był wymiar 15x20 to szerokość czyli 20 cm zostawiamy w spokoju a rozwałkujemy wysokość czyli 15 cm do 30 cm)
Płat ciasta smarujemy dokładnie żółtkiem rozmieszanym z kilkoma kropelkami wody. Posypujemy do połowy startym serem, pieprzymy i wszystko przykrywamy drugą połową ciasta. Ugniatamy wałkiem .
Kroimy na plastry o szerokości ok 1,5 cm. i skręcamy w spiralkę. Jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy kminkiem i solą (najlepiej gruboziarnistą)
Pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu powinny mieć złocisty kolor.
ps Jeśli w trakcie pieczenia paluszki nam się posklejały to rozłączamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika