Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przegryzania na każdą okazję.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4574
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417998
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4574
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417998
Składniki
Ciasto trzeba rozmrozić i rozwałkować ( jeśli pierwotnie był wymiar 15x20 to szerokość czyli 20 cm zostawiamy w spokoju a rozwałkujemy wysokość czyli 15 cm do 30 cm)
Płat ciasta smarujemy dokładnie żółtkiem rozmieszanym z kilkoma kropelkami wody. Posypujemy do połowy startym serem, pieprzymy i wszystko przykrywamy drugą połową ciasta. Ugniatamy wałkiem .
Kroimy na plastry o szerokości ok 1,5 cm. i skręcamy w spiralkę. Jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy kminkiem i solą (najlepiej gruboziarnistą)
Pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu powinny mieć złocisty kolor.
ps Jeśli w trakcie pieczenia paluszki nam się posklejały to rozłączamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika