Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty indyjski ser paneeer jest miękki i łagodny w smaku. To rodzaj twarogu przygotowywanego z podgrzewanego mleka z dodatkiem soku z cytryny. Na paneer najlepiej przeznaczyć mleko bliskie końca daty przydatności do spożycia. Bardzo prosty do wykonania. Można dodawać go do sałatek, do masali, świetnie sprawdza się w pakorach, smakuje także na kanapce. Przepis pochodzi z książki: "Kuchnia indyjska" Roopy Gulati. Niedługo przepis na wykorzystanie tego sera na moim blogu!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3792
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 724
Składniki
Wlać mleko do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powinno to potrwać około 30 minut. Kiedy liczba pęcherzyków zacznie się zwiększać, a poziom mleka się podniesie, dodać 2 łyżki soku z cytryny i sól - mleko zacznie szybko się rozwarstwiać. Wlać kolejną łyżkę soku z cytryny i kontynuować gotowanie przez minutę, aż otrzymamy zsiadłe mleko i serwatkę. Ilość soku z cytryny potrzebna do zważenia mleka zależy od jego świeżości - im świeższe mleko, tym więcej zużyjesz soku.
Wyłożyć sito podwójną warstwą gazy i umieścić ją nad miską. Ostrożnie wylać na sito mieszankę zsiadłego mleka oraz serwatki i pozostawić do przesączenia. Po 10 minutach zawinąć krawędzie gazy i dobrze odcisnąć. Przełożyć ser owinięty w gazę na tacę i poklepywać ser, tworząc z niego trójkąt. Przykryć ser talerzem, obciążyć i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie odwinąć gazę. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać paneeru od razu, zanurz go w zimnej wodzie i przechowuj w lodówce przez 3 dni. Smacznego!