Do góry

Przekąski Przepis na:

Panierowane wafle z ziemniaczano-pieczarkowym farszem:

Panierowane wafle z ziemniaczano-pieczarkowym farszem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 7354

Świetne do czystego barszczyku lub podane z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują na ciepło.

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 25 dag pieczarek
  • 3-4 cienkie kiełbaski typu frankfurterki
  • 1 cebula
  • 20 dag surowego, wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć na maśle razem z drobno pokrojoną cebulą.
    Na suchej patelni zrumienić pokrojony boczek.
    Ziemniaki ugotować, zmielić razem z pieczarkami, cebulą i boczkiem. Można dokładnie utłuc.
    Doprawić sporą ilością pieprzu i soli.

    Gorącą masę rozsmarować na suchym waflu i chwilę poczekać aż wafel zmięknie.
    Przy jednym z boków ułożyć cienkie kiełbaski.
    Zwinąć w ciasną roladkę. Owinąć papierem do pieczenia i umieścić w lodówce na 30 minut by rolada stężała.
    Następnie roladę pokroić na 2 cm kawałki. Każdy panierować w jajku i bułce.
    Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń