Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, pieczone papryki z mięsem mielonym to klasyczna, domowa propozycja na sycący obiad. Zielona papryka po upieczeniu nabiera łagodności i świetnie komponuje się z aromatycznym nadzieniem.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7711
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2750
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71280
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7711
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2750
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71280
Składniki
Umyj papryki, odetnij górę z ogonkiem i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne.
Cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju – powinny być miękkie, lekko złote.
Do dużej miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz ziołowy, paprykę mieloną, natkę pietruszki.
Wszystko dokładnie wymieszaj aż masa będzie jednolita.
Papryki napełnij dość ściśle farszem mięsnym. Posyp serem.
Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym. Wlej na dno odrobinę wody (ok. ½ szklanki), żeby papryki się nie przypaliły.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (góra-dół). Piecz przez 45–55 minut. Jeśli ser zacznie mocno się przypiekać, przykryj papryki z mięsem mielonym folią aluminiową albo pokrywką.