Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, pieczone papryki z mięsem mielonym to klasyczna, domowa propozycja na sycący obiad. Zielona papryka po upieczeniu nabiera łagodności i świetnie komponuje się z aromatycznym nadzieniem.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
Umyj papryki, odetnij górę z ogonkiem i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne.
Cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oleju – powinny być miękkie, lekko złote.
Do dużej miski przełóż mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz ziołowy, paprykę mieloną, natkę pietruszki.
Wszystko dokładnie wymieszaj aż masa będzie jednolita.
Papryki napełnij dość ściśle farszem mięsnym. Posyp serem.
Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym. Wlej na dno odrobinę wody (ok. ½ szklanki), żeby papryki się nie przypaliły.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (góra-dół). Piecz przez 45–55 minut. Jeśli ser zacznie mocno się przypiekać, przykryj papryki z mięsem mielonym folią aluminiową albo pokrywką.