Do góry

Przekąski Przepis na:

Parmezanowe ciasteczka z 2 dipami

Przepis dnia 2020-01-09
Parmezanowe ciasteczka z 2 dipami

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 5579

Dodano:

Odsłon: 1423

Doskonala przekaska nie tylko na Sylwestra. Jej zaleta jest nie tylko fantastyczny smak, ale i fakt, ze mozna ja przygotowac w niecale pól godziny.

Składniki

  • CIASTECZKA:
  • 150 g parmezanu
  • 150 g masła
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • DIP Z BAZYLIĄ:
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ciemnych oliwek bez pestek (np. kalamata)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • DIP Z RUKOLĄ:
  • 1 pęczek rukoli
  • ½ pęczka kolendry
  • 50 g owczego sera
  • 50 ml maślanki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Parmezanowe ciasteczka z 2 dipami

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa.
    Piekarnik rozgrzac do 200° C. Posiekac rozmaryn i bardzo drobno zetrzec ser. Zagniesc ciasto ze wszystkich skladników i doprawic sola i pieprzem.
    Wylozyc blache papierem do pieczenia. Uformowac kulki z ciasta i lekko splaszczyc. Piec 10-12 minut.
    W czasie, gdy pieczemy ciasteczka, przygotowac dipy.
    Umyc i posiekac bazylie, obrac i pokroic czosnek. Wszystkie skladniki wlozyc do wysokiego naczynia i zblendowac, doprawic octem balsamicznym, sola i pieprzem.
    Umyc i posiekac kolendre i rukole, obrac i posiekac czosnek, pokruszyc owczy ser. Wszystkie skladniki zblendowac w wysokim naczyniu i doprawic sola i pieprzem.

  2. Ciasteczka podajemy z dipami lub z innym ulubionym kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń