Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zasysają oliwy.
ręcznik paprierowy
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1452
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5968
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8881
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18799
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1452
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5968
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8881
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18799
Składniki
Najlepiej zacząć od sosu. Na oliwie lekko się podgrzewa posiekany czosnek, dodaje się pomidory i się je redukuje, plus suszona bazylia. U mnie pomidory były słone, wiec już nie dodawałam do dania. Bakłażany obficie się soli, a jak puszczą wodę to nożem zeskrobuje się wodę, i z drugiej strony to samo. To nie dla mitycznej goryczki, tylko aby pozbyć się wody. Bakłażan nie będzie spijał oliwy Plastry można dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Smaży się je na rumiano. Naczynie do zapiekania najpierw smaruje się sosem, potem układa plastry bakłażana, potem sos, plastry mozzarelli i znowu bakłażan. Każdą warstwę posypuje się też pecorino. Jest to zapiekanka warzywna, więc puści wodę, najlepiej piec ją, aż ta zniknie. U mnie około 45 minut.
Smacznego :)