Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe parówki w cieście drożdżowym to alternatywa dla popularnych hot-dogów. Choć o gustach się nie dyskutuje, najprawdopodobniej uznasz je za smaczniejsze od tych z ulicznej budki. Z całą pewnością są o wiele zdrowsze. Co więcej, możesz zjeść je na gorąco, ale będą równie pyszne jako danie piknikowe.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotuj zaczyn drożdżowy. Rozkrusz drożdże do mleka podgrzanego do około 40°C. Dodaj cukier, łyżkę mąki i wymieszaj do połączenia składników. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesiej przez sitko resztę mąki i połącz z wyrośniętym zaczynem. Dodaj 1 jajko, sól i wyrób ręcznie mikserem z hakami na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie miksowania dodaj masło. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 3-4 mm. Posmaruj je keczupem lub musztardą (jeśli wolisz – jednym i drugim). Pokrój ciasto na paski o szerokości mniej więcej 3 cm.
Obierz parówki i owiń plastrami sera żółtego. Tak przygotowane parówki owiń szczelnie paskami ciasta (keczupem w stronę parówki). Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
Wyrośnięte ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw parówki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20-25 minut – aż ciasto się zarumieni.