Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe hot dogi w najlepszym wydaniu. Parówki z sosem pomidorowym i warzywami zapiekane w cieście krucho-drożdżowym. Sprawdzą się jako przekąska do pracy lub na wycieczkę. Jeśli przygotujecie kąski z mniejszych kawałków parówek, będą świetną zakąską na imprezie.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 250
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 47
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 250
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 47
Składniki
Zaczynamy od sosu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą szkliste. Dodajemy passatę pomidorową, ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy, bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Ogórki i papryczki kroimy w paski.
Zimne masło ścieramy na tarce. Łączymy z mąką, jajkiem, suchymi drożdżami, solą, cukrem i jogurtem. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być zwarte.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Placki ciasta smarujemy sosem, na nim układamy parówkę, ogórka kiszonej=go, papryczkę i plasterek żółtego sera. Zawijamy, zaczynając od boków, później górę i dół. Lekko dociskamy, aby ciasto się skleiło.
Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Takie domowe hot dogi są pyszne i na ciepło i na zimno.