Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe hot dogi w najlepszym wydaniu. Parówki z sosem pomidorowym i warzywami zapiekane w cieście krucho-drożdżowym. Sprawdzą się jako przekąska do pracy lub na wycieczkę. Jeśli przygotujecie kąski z mniejszych kawałków parówek, będą świetną zakąską na imprezie.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456825
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1230
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2099
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 507
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456825
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1230
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2099
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 507
Składniki
Zaczynamy od sosu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą szkliste. Dodajemy passatę pomidorową, ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy, bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Ogórki i papryczki kroimy w paski.
Zimne masło ścieramy na tarce. Łączymy z mąką, jajkiem, suchymi drożdżami, solą, cukrem i jogurtem. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być zwarte.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Placki ciasta smarujemy sosem, na nim układamy parówkę, ogórka kiszonej=go, papryczkę i plasterek żółtego sera. Zawijamy, zaczynając od boków, później górę i dół. Lekko dociskamy, aby ciasto się skleiło.
Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Takie domowe hot dogi są pyszne i na ciepło i na zimno.