Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe hot dogi w najlepszym wydaniu. Parówki z sosem pomidorowym i warzywami zapiekane w cieście krucho-drożdżowym. Sprawdzą się jako przekąska do pracy lub na wycieczkę. Jeśli przygotujecie kąski z mniejszych kawałków parówek, będą świetną zakąską na imprezie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Zaczynamy od sosu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą szkliste. Dodajemy passatę pomidorową, ocet, cukier, sól i pieprz. Smażymy, bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Ogórki i papryczki kroimy w paski.
Zimne masło ścieramy na tarce. Łączymy z mąką, jajkiem, suchymi drożdżami, solą, cukrem i jogurtem. Zagniatamy, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno być zwarte.
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Placki ciasta smarujemy sosem, na nim układamy parówkę, ogórka kiszonej=go, papryczkę i plasterek żółtego sera. Zawijamy, zaczynając od boków, później górę i dół. Lekko dociskamy, aby ciasto się skleiło.
Tak przygotowane zawiniątka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Takie domowe hot dogi są pyszne i na ciepło i na zimno.