Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta przekąska z parówek i ciasta francuskiego. Do przekąski można podać ulubiony sos. W karnawale takie szybkie i smaczne kąski sprawdzają się doskonale.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 147
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 470
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4697
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 147
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 470
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4697
Składniki
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miski i łączymy doskonale. Odkładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Parówki kroimy na trzy części. Każdą z nich nacinamy na krzyż po obu końcach (nacięcie nie ma być głębokie – mniej więcej na 0,5 cm).
Ciasto rozwijamy i kroimy nożem lub radełkiem na paski 12-15 cm. Każdą parówkę zawijamy w pasek, zostawiając nacięte końcówki na wierzchu. Zlepiamy końce ciasta. Układamy kąski parówkowe na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Tak przygotowane kąski wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Gotowe wyjmujemy od razu z piekarnika.
Podajemy z sosem czosnkowym!
Nasze rady:
Do przekąski możemy podać inne sosy, np. ketchup z odrobiną ziół prowansalskich.
Przekąskę możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, upiec w trakcie przyjęcia. Najsmaczniejsze są ciepłe, chrupiące prosto z pieca.