Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta słonecznikowa to pożywna i bardzo zdrowa przekąska. Nasiona tej rośliny są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. A, E, D i te z grupy B), minerały (cynk, żelazo, potas) oraz cenne antyoksydanty. Świetnie smakuje z warzywami pokrojonymi w słupki. Przepis pochodzi z 498. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Składniki
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc).
Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować.
Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować.
Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje).
Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.