Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta słonecznikowa to pożywna i bardzo zdrowa przekąska. Nasiona tej rośliny są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. A, E, D i te z grupy B), minerały (cynk, żelazo, potas) oraz cenne antyoksydanty. Świetnie smakuje z warzywami pokrojonymi w słupki. Przepis pochodzi z 498. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc).
Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować.
Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować.
Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje).
Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.