Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta słonecznikowa to pożywna i bardzo zdrowa przekąska. Nasiona tej rośliny są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. A, E, D i te z grupy B), minerały (cynk, żelazo, potas) oraz cenne antyoksydanty. Świetnie smakuje z warzywami pokrojonymi w słupki. Przepis pochodzi z 498. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 367
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 46
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 86
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 106
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 367
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 46
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 86
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 106
Składniki
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc).
Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować.
Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować.
Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje).
Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.