Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta z bakłażana

Pasta z  bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 7637

Dodano:

Odsłon: 4080

Pasta z bakłażana to chyba jedna z najsmaczniejszych past, tuż obok guacamole i hummusu. Ma niepowatarzalny, sródziemnomorski smak, pasuje nie tylko do chrupiacego pieczywa, ale równiez zamiast pesto do makaronu.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łodygi bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól , pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta z bakłażana

Przygotowanie

  1. Myjemy baklazana, kroimy wzdluz i skrapiamy oliwa.
    Kladziemy go na blasze wylozonej papierem do pieczenia (skórką w dół) i pieczemy w temp. 180° C przez 10-12 minut
    W miedzyczasie obieramy czosnek i wyciskamy cytryne.

  2. Wszystkie skladniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy i doprawiamy sola i pieprzem.

    W miedzyczasie krótko moczymy suszone pomidory w cieplej wodzie, wyciskamy i drobno siekamy. Następnie mieszamy z pasta.

  3. Podajemy z chrupiacym pieczywem lub zamiast pesto do makaronu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń