Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów nerkowca. Jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych warzyw, serów, mięs oraz wytrawnych naleśników.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 45
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10328
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 988
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 45
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10328
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 988
Składniki
Bakłażany* kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki. * Do przygotowania pasty użyłam bakłażanów Tsakoniki - smacznej, biało - fioletowej odmiany.
Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.
Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.