Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kremowa i aromatyczna pasta z pieczonych bakłażanów oraz orzechów nerkowca. Jest idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych warzyw, serów, mięs oraz wytrawnych naleśników.
Bakłażany* kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.
* Do przygotowania pasty użyłam bakłażanów Tsakoniki - smacznej, biało - fioletowej odmiany.
Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.
Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki.
Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.
znalazłam przepis w internecie a drugi w tv - połączyłam te dwa przepisy dla...
Odsłon: 3853
w wolnym tłumaczeniu parmigiana di melanzane...uwielbiam ;-) tu wersja bez wę...
Odsłon: 1678
Smaczne i ekspresowe danie. Wystarczy wcześniej ugotować ryż, nadziać bakłaża...
Odsłon: 11284
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 62
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587438
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 62
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587438
Składniki
Bakłażany* kroimy wzdłuż na grube plastry, nacinamy delikatnie miąższ (w kratkę), posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki. * Do przygotowania pasty użyłam bakłażanów Tsakoniki - smacznej, biało - fioletowej odmiany.
Osuszone bakłażany smarujemy delikatnie oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 - 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia i ściągamy skórkę.
Orzechy nerkowca miksujemy z oliwą z oliwek na gładką masę, dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów, sok z cytryny, ząbek czosnku i ponownie miksujemy. Pastę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki. Świetnym dodatkiem są także oliwki oraz suszone pomidory.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Imprezowe kanapeczki
Przekąski
Imprezowe roladki z cukinią
Przekąski
Muffiny z cukinią
Przekąski
Tarta ze szparagami
Imprezowe kanapeczki
Te imprezowe kanapeczki zrobią furorę na każdym przyjęciu. Warstwy pikantnych...
Odsłon: 79
Imprezowe roladki z cukinią
Rolady z aromatycznym łososiem i twarożkiem są najczęściej wykonywane w szpin...
Odsłon: 184