Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z bobu do chleba to z pewnością ciekawy pomysł na urozmaicenie śniadań czy kolacji. Ma dość charakterystyczny smak bobu, ale podkręcony siłą prażonego sezamu, sokiem z cytryny i natką pietruszki. W tej wersji przepisu pasta nie ma całkowicie jednolitej konsystencji i może przyjemnie chrupać w ustach. Możesz jednak przygotować ją tak, by była kompletnie gładka – wystarczy nieco dłużej przetrzymać ją w robocie kuchennym.
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 109
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 961
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3411
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 109
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 961
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3411
Składniki
Przygotuj tahini. Możesz też użyć gotowej pasty, jeśli masz do niej dostęp. Sezam upraż na patelni, przy bardzo małej mocy palnika. Trzymaj całość przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Nasiona powinny się zarumienić i stać lekko kleiste. Sezam zmiel w malakserze lub blenderem na jasny, puszysty krem. Nie musi mieć bardzo jednolitej konsystencji. Drobinki całych nasion dodadzą ciekawej konsystencji końcowemu daniu.
Bób wrzuć do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut lub do miękkości. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania. Przelej bób pod bieżącą wodą, a następnie zdejmij łupiny. Bób przełóż do robota kuchennego z 1 łyżką odlanej z gotowania wody. Dodaj czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj krótko, pozostawiając w masie niewielkie cząstki całego bobu. Pod koniec miksowania dodaj oliwę. Pastę do bobu na kanapki przełóż do miseczki i podawaj wraz ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jeśli wydaje ci się za sucha, możesz jeszcze skropić ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz
Przekąski
Przystawka na Wielkanoc
Przekąski
https://video.cookist.com/video/an/YQQmk-SwduVaI562/p8/
Przekąski
Bakłażan zapiekany w cieście francuskim
Warkocz francuski z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem Ewy Wachowicz
Goście zapowiedzieli się z wizytą, a ty nie wiesz czym ich poczęstować? Zamia...
Odsłon: 18919
Przystawka na Wielkanoc
Nie wiesz, co podać swoim bliskim na święta wielkanocne? Jak połączyć tradycy...
Odsłon: 4497