Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z bobu do chleba to z pewnością ciekawy pomysł na urozmaicenie śniadań czy kolacji. Ma dość charakterystyczny smak bobu, ale podkręcony siłą prażonego sezamu, sokiem z cytryny i natką pietruszki. W tej wersji przepisu pasta nie ma całkowicie jednolitej konsystencji i może przyjemnie chrupać w ustach. Możesz jednak przygotować ją tak, by była kompletnie gładka – wystarczy nieco dłużej przetrzymać ją w robocie kuchennym.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 221
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 221
Składniki
Przygotuj tahini. Możesz też użyć gotowej pasty, jeśli masz do niej dostęp. Sezam upraż na patelni, przy bardzo małej mocy palnika. Trzymaj całość przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Nasiona powinny się zarumienić i stać lekko kleiste. Sezam zmiel w malakserze lub blenderem na jasny, puszysty krem. Nie musi mieć bardzo jednolitej konsystencji. Drobinki całych nasion dodadzą ciekawej konsystencji końcowemu daniu.
Bób wrzuć do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut lub do miękkości. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania. Przelej bób pod bieżącą wodą, a następnie zdejmij łupiny. Bób przełóż do robota kuchennego z 1 łyżką odlanej z gotowania wody. Dodaj czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj krótko, pozostawiając w masie niewielkie cząstki całego bobu. Pod koniec miksowania dodaj oliwę. Pastę do bobu na kanapki przełóż do miseczki i podawaj wraz ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Jeśli wydaje ci się za sucha, możesz jeszcze skropić ją niewielką ilością oliwy z oliwek.