Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba to fantastyczna alternatywa dla masła, paprykarzu, pasztetu lub innego niewegańskiego smarowidła. Aby podkręcić łagodny smak jesiennego warzywa, dodaj czosnek, musztardę i ostrą papryczkę w proszku. Pasta jest idealna na śniadaniowych tostach i kanapkach, sprawdzi się też jako apetyczna przystawka podczas przyjęcia z przyjaciółmi.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 79
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 243
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2655
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 686
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 79
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 243
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2655
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 686
Składniki
Odkrój kilka kawałków dyni, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (skórką do dołu), skrop oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij blaszkę z piekarnika, pozwól ostygnąć i za pomocą łyżki przełóż do miski 300 g miąższu. Do dyni dodaj keczup, musztardę, chili, curry oraz sól. Rozgnieć, wymieszaj i sprawdź poziom ostrości i słonego smaku, w razie potrzeby dopraw. Pastę możesz też zblendować dla uzyskania gładszej konsystencji.
Pastę z dyni ułóż na świeżej bagietce, ciepłych tostach lub chrupkim pieczywie. Sprawdzi się także jako farsz od naleśników. Jej smak podkręci odrobina świeżego tymianku i pokruszony ser feta.