Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba to fantastyczna alternatywa dla masła, paprykarzu, pasztetu lub innego niewegańskiego smarowidła. Aby podkręcić łagodny smak jesiennego warzywa, dodaj czosnek, musztardę i ostrą papryczkę w proszku. Pasta jest idealna na śniadaniowych tostach i kanapkach, sprawdzi się też jako apetyczna przystawka podczas przyjęcia z przyjaciółmi.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21611
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21611
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Składniki
Odkrój kilka kawałków dyni, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (skórką do dołu), skrop oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij blaszkę z piekarnika, pozwól ostygnąć i za pomocą łyżki przełóż do miski 300 g miąższu. Do dyni dodaj keczup, musztardę, chili, curry oraz sól. Rozgnieć, wymieszaj i sprawdź poziom ostrości i słonego smaku, w razie potrzeby dopraw. Pastę możesz też zblendować dla uzyskania gładszej konsystencji.
Pastę z dyni ułóż na świeżej bagietce, ciepłych tostach lub chrupkim pieczywie. Sprawdzi się także jako farsz od naleśników. Jej smak podkręci odrobina świeżego tymianku i pokruszony ser feta.