Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba to fantastyczna alternatywa dla masła, paprykarzu, pasztetu lub innego niewegańskiego smarowidła. Aby podkręcić łagodny smak jesiennego warzywa, dodaj czosnek, musztardę i ostrą papryczkę w proszku. Pasta jest idealna na śniadaniowych tostach i kanapkach, sprawdzi się też jako apetyczna przystawka podczas przyjęcia z przyjaciółmi.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1014
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 862
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1060
Polecam.
Odsłon: 1014
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 862
Składniki
Odkrój kilka kawałków dyni, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (skórką do dołu), skrop oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij blaszkę z piekarnika, pozwól ostygnąć i za pomocą łyżki przełóż do miski 300 g miąższu. Do dyni dodaj keczup, musztardę, chili, curry oraz sól. Rozgnieć, wymieszaj i sprawdź poziom ostrości i słonego smaku, w razie potrzeby dopraw. Pastę możesz też zblendować dla uzyskania gładszej konsystencji.
Pastę z dyni ułóż na świeżej bagietce, ciepłych tostach lub chrupkim pieczywie. Sprawdzi się także jako farsz od naleśników. Jej smak podkręci odrobina świeżego tymianku i pokruszony ser feta.