Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba to fantastyczna alternatywa dla masła, paprykarzu, pasztetu lub innego niewegańskiego smarowidła. Aby podkręcić łagodny smak jesiennego warzywa, dodaj czosnek, musztardę i ostrą papryczkę w proszku. Pasta jest idealna na śniadaniowych tostach i kanapkach, sprawdzi się też jako apetyczna przystawka podczas przyjęcia z przyjaciółmi.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Odkrój kilka kawałków dyni, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (skórką do dołu), skrop oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij blaszkę z piekarnika, pozwól ostygnąć i za pomocą łyżki przełóż do miski 300 g miąższu. Do dyni dodaj keczup, musztardę, chili, curry oraz sól. Rozgnieć, wymieszaj i sprawdź poziom ostrości i słonego smaku, w razie potrzeby dopraw. Pastę możesz też zblendować dla uzyskania gładszej konsystencji.
Pastę z dyni ułóż na świeżej bagietce, ciepłych tostach lub chrupkim pieczywie. Sprawdzi się także jako farsz od naleśników. Jej smak podkręci odrobina świeżego tymianku i pokruszony ser feta.