Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne paszteciki z mięsem drobiowym i warzywami. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20819
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20819
Składniki
Kurczaka i obrane warzywa ugotować. Ostudzić. Kurczaka obrać z mięsa. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach razem z warzywami.
Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące). Gotowe ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.
Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z farszu. Ciasto zawijamy tak, aby mięso znajdowało się w środku.
Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm.
Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarować je rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.