Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki barowe to doskonały dodatek do czerwonego barszczu lub rosołu. Polecam.
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12345
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 828
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12345
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 828
Składniki
Wykonanie farszu: Wątróbkę czyścimy z błon i żył, kroimy w kawałki, moczymy w kilku wodach zimnych. Porcje rosołowe i serca drobiowe czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy seler, pietruszkę, marchew, por, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięs około 60 minut. Gorącym wywarem zalewamy wątróbkę i parzymy ją pod przykryciem 15 minut. Ugotowane korpusy, serca z warzywami i sparzoną wątróbkę studzimy, korpusy obieramy z mięsa i razem z sercami, wątróbkami i warzywami przepuszczamy przez sito 2 mm.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie pasztecików: Z ciasta wałkujemy placek o grubości około 5 mm. Nakładamy wzdłuż placka przygotowany farsz, zwijamy placek jednym obrotem, odcinamy od placka. W zwiniętym placku zagniatamy końce ciasta i zawijamy pod spód. Tak przygotowany baton układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tniemy na 5 centymetrowe kawałki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone paszteciki studzimy na kratce. Podajemy z czerwonym barszczem lub rosołem.
Smacznego!!!