Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzystać farsz z kaspusty z grzybami lub zrobić farsz pieczarkowy.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 705
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 199
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1384
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 705
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 199
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1384
Składniki
Przygotuj ciasto. Możesz to zrobić na stolnicy albo w w dużej misce. Do miski dodaj miękkie masło, miód i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj jogurt i dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i schowaj do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Pieczraki oczyść i zetrzyj na tarce. Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i dodaj cebulę oraz pieprz ziołowy i duś kilka minut. Potem dodaj pieczarki i smaż razem około 10 minut na średnim ogniu mieszająć. Dopraw solą i pieprzem. Ja farsz dodatkowo mielę pulsacyjnie w malakserze. Farsz przełoż do miski i wystudź.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i rozwałkuj prostokąt dosyć cienki. Przekrój wzdłuż na trzy pasy na środku nałóż farsz i zlep brzegi. Następnie przetnij je na paszteciki około 6 cm każdy. Paszteciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp np. makiem lub kryształkami soli. Nagrzej piekarnik na 180° C i piecz do 30 minut.