Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzystać farsz z kaspusty z grzybami lub zrobić farsz pieczarkowy.
Polecam.
Odsłon: 257
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 358
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 801
Polecam.
Odsłon: 257
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 358
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 801
Składniki
Przygotuj ciasto. Możesz to zrobić na stolnicy albo w w dużej misce. Do miski dodaj miękkie masło, miód i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj jogurt i dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i schowaj do lodówki na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrasta przygotuj farsz. Pieczraki oczyść i zetrzyj na tarce. Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i dodaj cebulę oraz pieprz ziołowy i duś kilka minut. Potem dodaj pieczarki i smaż razem około 10 minut na średnim ogniu mieszająć. Dopraw solą i pieprzem. Ja farsz dodatkowo mielę pulsacyjnie w malakserze. Farsz przełoż do miski i wystudź.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i rozwałkuj prostokąt dosyć cienki. Przekrój wzdłuż na trzy pasy na środku nałóż farsz i zlep brzegi. Następnie przetnij je na paszteciki około 6 cm każdy. Paszteciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp np. makiem lub kryształkami soli. Nagrzej piekarnik na 180° C i piecz do 30 minut.