Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i pieczarkami
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 84
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 168
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 43
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 181
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 84
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 168
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 43
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 181
Składniki
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Drożdże drobno rozkruszyć lub rozmieszać w śmietanie i dodać do pozostałych składników.
Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę cukru i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody.
Pieczarki wymieszać z kapustą. W razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić na 3 długie paski o szerokości ok. 8 cm. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas sklejając brzegi. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej).
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem ewentualnie posypać sezamem . Piec ok 15 minut do zarumienienia ( góra dół bez termo obiegu). Smacznego!
UWAGA! Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić.