Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki półfrancuskie z nadzieniem z kapusty i suszonych grzybów.

Paszteciki półfrancuskie z nadzieniem z kapusty i suszonych grzybów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 7530

Kto nie lubi pasztecików ręka w górę? A w wersji z kapustą i grzybami to nasze ulubione danie wigilijne.

Składniki

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1,5 opakowania suchych drożdży (ok.12 g)
  • szklanka lekko podgrzanego mleka
  • 1 jajo
  • 3 łłyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • 225 gram masła temp.pokojowej
  • farsz :
  • ok. 1 kg kiszonej kapusty
  • pół słoika suszonych grzybów ( najlepiej zebranych jesienią podczas leśnych wędrówek) 2 cebule
  • 2 cebule
  • Sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • liść laurowy 2 sztuki
  • owoce jałowca - 2 sztuki
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy około godzinki. Potem gotujemy około 30 minut, odcedzamy ( nie wylewamy wywaru, przyda się do kapusty) i drobno siekamy. Kapustę siekamy, przekładamy do dużego garnka i wlewamy zachowany wywar z grzybów. Gotujemy 40 minut , mieszając żeby się nie przypaliło ( w razie czego możemy dolać wody). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Łączymy ugotowaną i odsączoną kapustę, grzyby, cebulę w jednym garnku i razem dusimy na oleju dodając liść laurowy, owoce jałowca i ziele angielskie ( 2 ostatnie rozcieramy w moździerzu, żeby wydobyć aromat). Mieszamy, żeby się nie przypaliło i doprawiamy do smaku wg uznania. Odstawiamy, aby farsz się przegryzł.

  2. Przepis na ciasto półfrancuskie ( przepis ten sam co na rogaliki z makiem, smak bez zarzutu).
    Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli, 25 gram roztopionego masła i szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej minimalną ilością mąki stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 15. Nasze pozostałe (masło 200 g) rozsmarowujemy na prostokącie, zostawiając około 0,5 cm wolnego z każdej strony. I teraz składamy: od góry 1/3 ciasta z masłem składamy ku dołowi i od dołu pozostałą 1/3 ciasta ku górze. Zlepiamy dokładnie boki,obracamy o 90 stopni i szybko ale delikatnie wałkujemy na poprzednią wielkość ciasta. Ponownie składamy czyli od góry 1/3 ciasta ku dołowi, zakrywamy to 1/3 ciasta od dołu ku górze. Owijamy folią i do lodówki na 30 minut. Cały proces: czyli składanie i wałkowanie powtarzamy 3 razy - za każdym razem pozostawiając ciasto w lodówce na ok.30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto dokładnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam po prostu na całą noc).

  3. Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej wałkujemy długi prostokąt i nakładamy nadzienie kapuściano-grzybowe, zlepiamy wałek i kroimy na ukos na około 4 cm paszteciki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby trochę wyrosły. Smarujemy jajkiem i  wkładamy do piekarnika na 180 stopni.  Pieczemy około 20-25 minut ( muszą się ładnie zarumienić). Wyjmujemy, studzimy ...albo zajadamy jeszcze ciepłe, najlepiej z dodatkiem barszczyku :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń