Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowa szczecińska potrawa. To smażone ciasto drożdżowe z nadzieniem mięsnym lub serowo- pieczarkowym.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2196
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2027
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 559
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 272
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2196
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2027
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 559
Składniki
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z mleka, drożdży i cukru. Dodajemy resztę składników, a na końcu roztopiony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem.
Paszteciki możemy nadziewać dowolnym farszem. Mi najbardziej smakują paszteciki z serem i pieczarkami. Żółty ser i pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Sera powinno być trochę więcej niż pieczarek. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy pieczarki. Doprawiamy. Wystudzone pieczarki łączymy z serem.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy paszteciki (podobnie jak pączki, tylko podłużne). Znów zostawiamy na chwilę, niech trochę podrosną. Podobnie jak pączki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Można podawać z czerwonym barszczykiem. ENJOY THE FOOD