Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobna, sycąca przekąska. Wystarczą dwa gryzy, a człowiek jest pełny. Pomijam, że doskonale pasuje do barszczyku :)
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Gotujemy ziemniaki (mogą się nieco rozgotować). Do ciepłych ziemniaków dodajemy 3/4 kostki masła i gnieciemy na puree. Bardzo ważne żeby nie było grudek.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże mieszamy z czubatą łyżką mąki i cukru i dolewamy ciepłe mleko dopóki nie otrzymamy konsystencji śmietany. Dodajemy do ciepłego puree (dobrze czytacie ziemniaki mają być ciepłe).
Ziemniaki z rozczynem mieszamy z jajkami i mąką do uzyskania lekko lepkiej masy. To ciasto nie powinno się do końca odrywać od miski, ponieważ wtedy będzie za twarde. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
Drobno pokrojone pieczarki smażymy z cebulką. Studzimy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek.
Rozgrzewamy olej w rondelku. Smarujemy ręce masłem i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy płaski placek i nadziewamy go pieczarkami i serem, jak pączka Smażymy. Po usmażeniu kładziemy na papierze żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Smacznego!!!