Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z białą kiełbasą i kiszoną kapustą świetnie pasują do żurku, barszczu białego albo innej zupy na świątecznym stole. Bogaty farsz zawinięty jest w kruche ciasto francuskie.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 69
Składniki
Kapustę opłucz pod bieżącą wodą (jeśli bardzo kwaśna), a potem posiekaj drobno. Przełóż do garnka, dodaj liść laurowy i zalej wodą, aby tylko przykryć. Gotuj około 20–25 minut na małym ogniu aż będzie miękka. Odcedź i wystudź.
Kiełbaski obierz z osłonek i pokrój drobno. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj paprykę, a następnie kiełbasę. Podsmaż wszystko razem, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną kapustę i podsmaż jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na pół, wzdłuż dłuższego boku, aby powstały dwa blaty. Na każdym z nich po jednej stronie, wzdłuż dłuższego brzegu, rozłóż farsz. Zlep brzegi dokładnie. Podziel ostrym nożem na małe paszteciki. Jajko rozkłóć w misce i posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Piecz w nagrzanym piekarniku w 200°C przez ok. 20–25 minut aż będą złociste i chrupiące. Posyp jeszcze tymiankiem przed podaniem.