Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i szpinakiem
Paszteciki nadają się jako zwykła przekąska, dodatek do zup czystych np. barszczu. Można je jeść także z ulubionymi sosami. U mnie najbardziej smakują na ciepło z chrupiącym ciastem francuskim.
Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i szpinakiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g)
- 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 20 g masła
- 40 g tartego parmezanu
- ziarna czarnuszki
- 2 ząbki czosnku
- Do smaku: sól, pieprz czarny , suszony tymianek
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g)
- 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 20 g masła
- 40 g tartego parmezanu
- ziarna czarnuszki
- 2 ząbki czosnku
- Do smaku: sól, pieprz czarny , suszony tymianek
Etapy przygotowania
Nadzienie do pasztecików. Szynkę pokroić w plasterki. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Szpinak lekko przesiekać i podsmażyć na maśle z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodać szynkę, ser feta i starty parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i suszonym tymiankiem. Całość wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć i nakładać pionowo w linii nadzienie, tak aby móc je zwinąć w rulon. Następnie z każdego rulona wycinać paszteciki co 5 cm.
Jajko roztrzepać. Posmarować z wierzchu każdy pasztecik i posypać czarnuszką.
Paszteciki piec w 200 stopniach C przez 20 minut do uzyskania złotej skórki.
Paszteciki są gotowe;) Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1796
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 16
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 33
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1796
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 16
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 33
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g)
- 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 20 g masła
- 40 g tartego parmezanu
- ziarna czarnuszki
- 2 ząbki czosnku
- Do smaku: sól, pieprz czarny , suszony tymianek
Nadzienie do pasztecików. Szynkę pokroić w plasterki. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Szpinak lekko przesiekać i podsmażyć na maśle z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodać szynkę, ser feta i starty parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i suszonym tymiankiem. Całość wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć i nakładać pionowo w linii nadzienie, tak aby móc je zwinąć w rulon. Następnie z każdego rulona wycinać paszteciki co 5 cm.
Jajko roztrzepać. Posmarować z wierzchu każdy pasztecik i posypać czarnuszką.
Paszteciki piec w 200 stopniach C przez 20 minut do uzyskania złotej skórki.
Paszteciki są gotowe;) Smacznego!