Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i szpinakiem

Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 12755

Paszteciki nadają się jako zwykła przekąska, dodatek do zup czystych np. barszczu. Można je jeść także z ulubionymi sosami. U mnie najbardziej smakują na ciepło z chrupiącym ciastem francuskim.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g)
  • 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 40 g tartego parmezanu
  • ziarna czarnuszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Do smaku: sól, pieprz czarny , suszony tymianek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Nadzienie do pasztecików.
    Szynkę pokroić w plasterki. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Szpinak lekko przesiekać i podsmażyć na maśle z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dodać szynkę, ser feta i starty parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i suszonym tymiankiem. Całość wymieszać.

  2. Ciasto francuskie rozłożyć i nakładać pionowo w linii nadzienie, tak aby móc je zwinąć w rulon. Następnie z każdego rulona wycinać paszteciki co 5 cm.

  3. Jajko roztrzepać. Posmarować z wierzchu każdy pasztecik i posypać czarnuszką.

  4. Paszteciki piec w 200 stopniach C przez 20 minut do uzyskania złotej skórki.

  5. Paszteciki są gotowe;)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń