Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z kapusta i grzybami

Paszteciki z kapusta i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 866

Dodano:

Odsłon: 4272

Paszteciki z kapusta i grzybami na wigilie i nie tylko polecam

Składniki

  • kiszona kapusta 1 kg
  • grzyby suszone 1 szkl ,lub mrożone ugotowane
  • sól 1 łyżeczka
  • jajko do ciasta 1
  • mąka pszenna 1 kg
  • woda 1,5 szkl
  • drodze świeże 50 gr
  • margaryna 100 gr
  • pieprz do smaku
  • jajo do smarowania pasztecików 1
  • olej do posmarowania blachy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paszteciki z kapusta i grzybami

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone mocze noc w zimnej wodzie i kolejnego dnia gotuje razem z kapusta która płucze w zwinnej wodzie z nadmiaru kwasu gdy ma mrożone gotowane gotuje sama kapustę gotuję do miękkości następnie scedzam ugotowaną kapustę z grzybami na sitku by pozbyć sie wody

  2. Z maki ,jajka, margaryny wody i soli oraz rozpuszczonych w cieplej wodzie drożdży zagniatam ciasto drożdżowe i odstawiam na ok 3 godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem by wyrosło .

  3. Przestudzona kapustę z grzybami doprawiam sola i pieprzem rozdrabniam np. w banderze lub drobniutko kryje nożem .

  4. Wyrośnięte ciast dzielę na części każdej rozwałkowuję cienki placek ,nakładam cienką warstwę farszu kapusty z grzybami zwijam w rulon który kroje w małe kwadraty i wykładam na blachę wyłożoną papierem ,papier lekko nasmarować olejem ,-paszteciki musza mieć luki miedzy sobą bo jeszcze podczas pieczenia urosną i mogą. sie pokleić do siebie

  5. Ułożone na blaszce paszteciki smaruje rozbełtanym jajkiem i piekę każda blaszkę osobno w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach 20 -25 minut bez termo obiegu funkcja góra dół

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń