Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami. Takie paszteciki to nieodzowny dodatek do świątecznego barszczu, ale sprawdzą się również na imprezowym stole, gdyż są szybkie w przygotowaniu. Będą smaczne na ciepło i na zimno, dlatego mogą być fajnym pomysłem na szybką przekąskę z ciasta francuskiego.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 540
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 661
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 21
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 540
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 661
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 21
Składniki
Kapustę drobno poszatkować i ugotować do miękkości (ok. 40-50 minut). Nie wylewać wody Grzyby namoczyć w garnuszku min. 2h, zalać wodą troszkę ponad wysokość grzybów i ugotować ok. 15-20 minut. Następnie grzyby przelać przez sitko (nie wylewać wody, bo się przyda do kapusty), wystudzić i drobno pokroić. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić cebulę, chwilę smażyć aż zmięknie, dodać grzyby, chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać kapustę, całość wymieszać, zalać wodą z grzybów i smażyć do odparowania wody. Na koniec raz jeszcze doprawić i całość wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż dłuższej części na pół. Na każdą nałożyć farsz z kapusty, brzegi wysmarować rozbełtanym jajkiem i dokładnie zwinąć w rulon. Każdy z nich pokroić na ok. 5 cm kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować jajkiem i posypać ziarenkami. Piec w piekarniku na grzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!